Arsenie Boca sau Sfantul Ardealului,un mare duhovnic,o mare personalitate bisericeasca,un mare pictor si nu in ultimul rand un mare om de cultura al neamului romanesc.S-a nascut in inima Ardealului in Jud. Hunedoara la 29 septembrie 1910,primind numele de Zian.Absolva ca sef de promotie liceul Avram Iancu din Brad.Inca de atunci colegii ii spuneau „sfantul”.Urmeaza Institutul Teologic de la Sibiu,unde isi descopera talentul de pictor si bun interpret la flaut.Isi continua studiile la Institutul Belle-Arte din Bucuresti dupa care pleaca la Muntele Athos unde sta trei luni.La Manastirea Sambata de Sus are loc tunderea in monahism primind numele de Arsenie si este numit staretul manastirii.Pleaca in Basarabia la Chisinau sa studieze pictura bisericeasca si poleitul icoanelor.La intoarcerea in tara este arestat si torturat de securitate,fiind acuzat ca este legionar.Este mutat la Manastirea Prislop.In decursul vietii este arestat si torturat de mai mute ori.Nu dupa mult timp i se interzice sa mai poarte haina calugareasca, Manastirea Prislop se desfiinteaza,maicile sunt alungate iar Parintele se intoarce la Bucuresti unde lucreaza ca pictor in Atelierele Patriarhiei.Picteaza biserica Draganescu care este numita Capela Sixtina a Ortodoxiei Romanesti.Inceteaza din viata in 28 noiembrie 1989 la Sinaia,este inmormantat la Manastirea Prislop.In timpul vietii nu o data si-a pus viata si libertatea in peicol sfatuind si indrumand oamenii.Securitatea i-a interzis sa stea de vorba cu oamenii.Mormantul Parintelui de laa Manastirea Prislop este loc de pelerinaj pentru fff multi oameni care vin aici sa-si aline suferintele,necazurile sau pur si simplu sa se roage Sfantului.
Ma bucur sa vad e singura manastire unde nu am reusit sa ajung.A trebuit sa facem o vizita anul trecut dar am avut un mic accident si sa aminat.Sper sa reusesc sa ajung.Toate cele bune
foarte frumos si linistit
sper sa reusesc sa ajung acolo, pentru ca deja de doi ani tot ne facem planuri sa mergem la prislop si nu am reusit
Doamne ajuta
AGERPRES: Ce îi sfătuiți pe credincioșii care merg și de Paști la mănăstirea Prislop sau la alte mănăstiri unde acesta a fost?
ÎPS Laurențiu Streza: Fiecare să meargă în suflet cu rugăciunea pe care o înalță acolo, la mănăstire, către Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este autorul minunilor, a faptelor minunate care vin. Dumnezeu știe cum ne ajută. Nu le-am permis nici preoților să ajungă a face icoane sau a alcătui acatiste, pentru că deja există un acatist (al părintelui Arsenie Boca n.r.) care nu corespunde, el trebuie revizuit, sunt niște lucruri aberante trecute acolo de oameni nepricepuți, care poate au avut intenții bune.
AGERPRES: Acatistul părintelui Arsenie Boca nu e lăsat de părintele?
ÎPS Laurențiu Streza: E făcut de un părinte de la Sâmbăta, care nu știu câte clase avea, care îl confundă pe cel lăudat în paraclis, cu Hristos. Și alte lucruri care sunt făcute doar așa, din exces. Părintele nu permitea...Am văzut odată când, o persoană, când trăia părintele, a luat piatra cu care părintele ascuțea coasa, că el cosea, și i-a zis: Părinte, piatra asta o duc acolo și ...! La care părintele i-a spus: Măi, arunc-o jos! Dacă cuvintele pe care ți le-am spus eu, care sunt cuvinte dumnezeiești inspirate nu te-au transformat pe tine, nu te face piatra asta! Bigotismul e o boală.
AGERPRES: Deci "testamentul părintelui" a fost ca noi să credem în Dumnezeu?
ÎPS Laurențiu Streza: "Testamentul" lui a fost ca oamenii să fie credincioși, cu o credință puternică, vie, o viață credincioasă, nu o credință declarativă, pentru că Dumnezeu există și dacă noi nu credem. Era un om foarte echilibrat, un om care diferenția cele spirituale de cele materiale, nu le-a amestecat niciodată și a reușit prin tot ce a făcut și ce a lăsat, ca cele materiale să vorbească acum despre spiritual. Câtă modestie! Părintele și-a scris pe cruce, el și-a făcut o cruce de lemn simplă, pe care a scris: Monahul Arsenie. Ce vreți mai mult? Dacă nu, știți ce era acum acolo?! Cel mai grozav monument. A rămas ca monumentul în sine să fie florile cinstirii, aduse de credincioși, îngrijite de maici.
Un...reprezentant al spiritualitatii neamului nostru atat de-ncercat,de-a lungul timpului si o atestare a faptului ca Dumnezeu e prezent acolo unde e dorit...
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.